Marian
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96
|
 |
« : Luty 28, 2010, 09:32:58 » |
|
Stanis³aw Zasada Wojna z pamiêtnika
Wieziono nas jak byd³o, w najgorszych, jakie mo¿na sobie wyobraziæ, warunkach. By³a to najgorsza podró¿ w moim ¿yciu.
Tak opisywa³ wywózkê z Kresów do Uzbekistanu w 1940 roku. Wincenty Opa³ka. Mia³ wtedy 4 lata. Swoje prze¿ycia spisa³, gdy mia³ 16. Wraz ze wspomnieniami jego rówie¶ników mo¿na je przeczytaæ na wystawie wojennej w sanktuarium w Licheniu. Nosi tytu³: „Jaka¿ piêkna musi byæ Polska”.
Lekcje w beczce ¶miechu
Latem 1952 r. wychowawca klasy 3 a polskiego Gimnazjum Miko³aja Kopernika w Bottisham ko³o Cambridge namawia uczniów, by spisali wojenne wspomnienia. — Podeszli¶my do tego z wielkim entuzjazmem — wspomina po latach Krzysztof Mi³oszewski, jeden z wychowanków 3 a.
Wiêkszo¶æ gimnazjalistów pochodzi z Kresów. Na pocz±tku wojny zostali deportowani z rodzicami do Kazachstanu, Uzbekistanu, na Syberiê. Po utworzeniu armii Andersa opu¶cili Zwi±zek Sowiecki. Tu³ali siê przez Iran, Irak, Bliski Wschód, Indie, Afrykê, by w koñcu dotrzeæ do Wielkiej Brytanii.
Jako kilkunastolatkowie poszli do mêskiego gimnazjum. Szko³ê z internatem za³o¿yli polscy emigranci. Ch³opcy uczyli siê i mieszkali w wojskowych hangarach z falistej blachy, które przypomina³y przeciête na pó³ beczki. — Nazywali¶my je beczkami ¶miechu — wspomina Zdzis³aw £ucek, szkolny kolega Krzysztofa Mi³oszewskiego. — Warunki by³y spartañskie — dodaje.
— Ale mieli¶my dobrych nauczycieli, którzy wpoili nam patriotyzm — dopowiada K. Mi³oszewski. Przypomina sobie, jak na ka¿dym kroku s³ysza³, ¿e „Polska jest najlepsza”. — Bo gdzie na ¶wiecie by³o pierwsze ministerstwo edukacji? W Polsce. A gdzie by³a pierwsza w Europie konstytucja? W Polsce — Mi³oszewski jak dzi¶ pamiêta niektóre lekcje.
Wychowawcy w Bottisham powtarzali uczniom, ¿e maj± zdobyæ dobre zawody, bo inaczej bêd± w Anglii popychad³ami. Polscy gimnazjali¶ci zdali maturê, poszli na angielskie uniwersytety, potem pozak³adali rodziny, a niektórzy porozje¿d¿ali siê po ¶wiecie. O szkolnej kronice zapomnieli.
Okulary Traugutta
|